Beste culinaire bestemmingen 2017

Bij Caterwings staat eten centraal. Met medewerkers afkomstig uit alle hoeken van de wereld, inclusief Amsterdam, zijn we voortdurend aan het overleggen waar u de meest heerlijke culinaire hoogstandjes kunt vinden. Geen stad is hetzelfde dus is het niet gemakkelijk om een omelet van oesters in Penang te vergelijken met een bagel met zout rundvlees in New York. Maar met het culinaire toerisme als een van de snelst groeiende reistrends, wedijveren steden over de hele wereld met elkaar om de eer van beste culinaire bestemming te ontvangen. We hebben dit onderzoek laten uitvoeren, onder meer met hulp van beoordelingen van 20 000 culinaire journalisten en restaurant recensenten, om de ultieme 100 beste culinaire bestemmingen te vinden.

Het onderzoek begon met het analyseren van duizenden gevestigde restauranten en verborgen juweeltjes om de definitieve lijst van de top 100 steden te bepalen. Vervolgens hebben we bekeken welke criteria van cruciaal belang zijn voor culinaire liefhebbers om verschillende factoren te creëren om de steden te rangschikken. We weten bijvoorbeeld dat veel fijnproevers gelukkiger zouden zijn met vers bereide vis van een viskraam aan de kust dan van een restaurant met een Michelinster. Daarom is het aantal zeer gewaardeerde chef-koks en eetgelegenheden net zo belangrijk als het aantal beschikbare eetkraampjes waar het water van in je mond loopt. Om deze reden hebben we ons gericht op zowel kwaliteit als culinaire verscheidenheid.

Voor ons onderzoek was het van belang dat goed voedsel zowel toegankelijk als betaalbaar moest zijn, dus hebben we berekend hoeveel uur een persoon met een minimumloon zou moeten werken om een tweepersoons diner in een restaurant te kunnen betalen. Daarnaast hebben we gekeken naar factoren als de beschikbaarheid van vegetarische/vegan opties, de kwaliteit van street-food/food trucks en het percentage fastfood restaurants in vergelijking met restaurants. Al deze criteria kregen vervolgens een score om de uiteindelijke index van ‘Beste culinaire bestemmingen’ te bepalen, elke genoemde stad verdient erkenning.

“Of je er nu altijd van hebt gedroomd om percebes in San Sebastian of okonomiyaki in Osaka te proberen, dit onderzoek is de ultieme foodie-bucketlist.”, aldus Manuel Queiroz, CEO van Caterwings. “Elke heerlijke bestemming in deze lijst kan inspiratie bieden aan professionals in de voedingsindustrie zoals wijzelf, maar ook aan ontluikende chefs, gastronomen en globetrotters.”

Legend


Deskundig advies over de kwaliteit van de culinaire scene
Deskundig advies over de kwaliteit van de
culinaire scene
Diversiteit van de keuken
Diversiteit van de keuken
Betaalbaarheid voor de plaatselijke inwoners (met PPP)
Betaalbaarheid voor de
plaatselijke inwoners (met PPP)
Deskundig advies over de kwaliteit van de service
Deskundig advies over de
kwaliteit van de service
Vegetarische en vegan opties
Vegetarische en
vegan opties
Betaalbaarheid voor gasten
Betaalbaarheid voor
gasten
Restaurants/ 10 000 inwoners
Restaurants/ 10 000
inwoners
Beoordeling van gerenommeerde restaurants
Beoordeling van
gerenommeerde restaurants
Gewerkte uren ten opzichte van het minimumloon om een dinner voor 2 te kunnen betalen
Gewerkte uren ten opzichte van het minimumloon om een
dinner voor 2 te kunnen betalen
% fastfood restaurants t.o.v. restaurants
% fastfood restaurants
t.o.v. restaurants
Kwaliteit van eetkraampjes en foodtrucks
Kwaliteit van eetkraampjes
en foodtrucks
 
 
 
Input van crititci
Toegankelijkheid en variatie
Kwaliteit
Betaalbaarheid
 
# Stad
Land
Deskundig advies over de kwaliteit van de culinaire scene
Deskundig advies over de kwaliteit van de service
Restaurants/ 10 000 inwoners
% fastfood restaurants t.o.v. restaurants
Diversiteit van de keuken
Vegetarische en vegan opties
Beoordeling van gerenommeerde restaurants
Kwaliteit van eetkraampjes en foodtrucks
Betaalbaarheid voor de plaatselijke inwoners (met PPP)
Betaalbaarheid voor gasten
Gewerkte uren ten opzichte van het minimumloon om een dinner voor 2 te kunnen betalen
Totale Score
1. San Sebastian Spanje 10.00 9.50 36.56 2.65 7.95 5.99 10.00 2.98 7.82 6.08 5.42 8.09
2. Tokio Japan 9.50 8.80 90.32 0.74 9.47 2.01 9.82 2.67 6.95 2.44 5.60 7.98
3. New York VS 9.10 8.20 10.96 15.31 8.88 9.11 9.08 8.04 10.00 4.06 3.27 7.81
4. Barcelona Spanje 9.60 8.10 51.53 5.50 8.93 6.55 8.30 4.55 7.56 5.36 5.78 7.72
5. Singapore Singapore 8.90 8.20 16.93 6.21 9.44 5.05 8.42 5.56 9.84 2.95 10.40 7.58
6. Parijs Frankrijk 8.70 7.50 73.26 2.59 8.20 6.12 9.78 3.28 7.12 2.16 4.92 7.54
7. Madrid Spanje 9.40 8.50 29.40 2.91 7.90 4.81 8.33 2.67 7.83 6.84 5.23 7.47
8. Lima Peru 9.60 8.50 2.86 3.55 8.04 5.53 8.45 7.25 7.20 8.06 14.92 7.44
9. Londen VK 8.90 9.20 20.67 12.90 9.12 8.08 8.08 4.48 7.24 2.70 4.76 7.41
10. München Duitsland 8.10 9.00 20.92 2.97 8.26 7.56 8.54 3.62 8.34 4.80 3.96 7.31

Methodiek


Om de laatste 100 steden voor de ranglijst te bepalen zijn we begonnen met de meest gerenommeerde keukens en landen die zowel bekend als populair staan aangeschreven. Goed eten is een zeer persoonlijk begrip, dus om onze selectie van het aantal landen te beperken hebben we eerst gekeken naar landen met de meeste restaurants in de hoofdstad. Vervolgens hebben we gekeken naar gerenommeerde culinaire en restaurant ranglijsten om een lijst met landen te creëren. Nadat we de definitieve selectie hadden vastgesteld, zijn we het culinaire beeld van elk land nader gaan bekijken om de definitieve lijst van 100 steden te bepalen. Elke stad in deze definitieve lijst biedt een uitstekend culinair beeld en zou moeten worden geprezen voor hun inspanningen. Ons onderzoek richt zich specifiek op de steden die de hoogste kwaliteit en variëteit bieden. De steden die niet op deze definitieve lijst voorkomen, ondanks dat deze ook heerlijk voedsel neerzetten, hebben niet voldaan aan de hoogstaande eisen om te worden opgenomen.

Opmerking: UNESCO heeft een lijst met creatieve steden in de categorie gastronomie. Omdat wij echter andere categorieën beschouwen dan die van de UNESCO-selectiecommissie, bleef slechts 1 van deze steden over in onze laatste top 100.

Om tot het eindresultaat te komen hebben we de ruwe gegevens gerangschikt van de hoogste naar de laagste waarde en hebben we vervolgens een standaardscore toegekend op basis van hun ranking op de volgende manier:

Elk onderdeel wordt beoordeeld tussen de 1 – 10. Hoe hoger de score, hoe beter. Hieronder kunt u een beschrijving vinden van hoe elk onderdeel werd onderzocht.

Category Specifications

Deskundig advies over de kwaliteit van de culinaire omgeving & deskundig advies over de kwaliteit van de service

20 000 culinaire journalisten en restaurant recensenten werd gevraagd om de kwaliteit van zowel de culinaire scene als de service in hun stad te beoordelen.

Restaurants per 10 000 inwoners

Bevolking. Bron: Google.
Aantal restaurants.
Bron: officiële stadsarchieven, Yelp en Trip Advisor.

% fastfoodrestaurants t.o.v. restaurants

Aantal restaurants en fastfoodrestaurants. Officiële stads vergunningen en Trip Advisor

Diversiteit van de keuken

Percentage niet-lokale culinaire restaurants.
Bron: Yelp, Trip Advisor, lokale officiële gegevens. M.U.V. Duitsland, daar hebben we het percentage van Duitse restaurants berekend en het overgebleven % gebruikt voor onze diversiteits bepaling.
Percentage van restaurants met vegetarische opties.  
Bron: Trip Advisor en lokale reisgidsen voor alle steden.

Vegetarische en vegan opties

Vegetarisch:percentage van restaurants met vegetarische opties.
Bron: Trip Advisor en lokale reisgidsen voor alle steden.
Percentage vegan-vriendelijke restaurants.
Bron: Trip Advisor en lokale reisgidsen voor alle steden.

Beoordeling van gerenommeerde restaurants

Aantal Michelin-restaurants met drie sterren.
Bron: Michelin .
De 50 beste restaurants ter wereld (hoogste rang).
Bron: Beschikbare online database.De 100 beste restaurants ter wereld (nummer).
Bron: Trip Advisor, Zagat en Michelin.
Restaurants in de categorie ‘Luxe Restaurants’ in Trip Advisor (duurdere restaurants). Uitgedrukt in percentage van restaurants.
Bron: Trip Advisor, Zagat en Michelin.
Aantal restaurants.
Bron: Trip Advisor.

Kwaliteit van eetkraampjes en foodtrucks

Foodtrucks: percentage foodtrucks uit beschikbare restaurants. Bron: Trip Advisor en andere lokale gidsen.
Aantal restaurants.
Bron: Trip Advisor en Google.
Eetkraampjes.
Bron: Trip Advisor en andere lokale gidsen.

Betaalbaarheid voor lokale bevolking (met PPP)

Voor deze factor hebben we gekeken naar het gemiddelde salaris.
De Big Mac-index.
Bron: De Econoom
Prijzen van voedsel: lunch prijs, fast food, duurzame maaltijden, eten in een cafe voor 2 personen, diner in een Italiaans restaurant, prijzen van een cappuccino, cocktail en bier (totaal). Bron: verzamelde gegevens van 3 restaurants in elke stad en Expatistan.com.
Gemiddeld nettoloon.
Bron: Online Salaris Survey Database.
BBP per hoofd van de bevolking (PPP).
Bron: gegevens Wereldbank

Betaalbaarheid voor gasten (zonder PPP)

Hier houden we geen rekening met het gemiddelde salaris, alleen de prijs van voedsel.
De Big Mac-index.
Bron: De Econoom.
Prijzen van voedsel: lunch prijs, fast food, eten in een pub voor 2 personen, diner in een Italiaans restaurant, prijzen van een cappuccino, evenementen/cocktail en bier (totaal). Bron: Expatistan.com.

Gewerkte uren ten opzichte van het minimumloon om een diner voor 2 te kunnen betalen.

Gemiddeld uurloon.
Bron: Eurostat, online salarisindicator.
OPMERKING: voor landen die geen wettelijk minimumloon hebben, wordt het laagst beschikbare loon genomen.
Gemiddelde prijs van een diner voor 2 personen.
Bron: Gegevensverzameling van minstens 20 tot 40 restaurants per stad en Expatistan.com.